Lilian Wolfe: Xarxa Biblioteques Socials

La Biblioteca Lilian Wolfe és el nom que uneix dos fons diferenciats: El fons bibliogràfic i arxivístic de l’Ateneu Llibertari de Poble Sec i el del Centre de Recursos Pedagògics Josefa Martín Luengo.

El primer aplega, majoritàriament, llibres sobre el moviment i el pensament llibertaris en tots els àmbits (molts d’ells històric i/o descatalogats), capçaleres de premsa, sobretot de l’època anomenada de la Transició, i altre documentació d’arxiu (fotografies, cartells, enganxines…), fruit dels més de 30 anys de recorregut de l’Ateneu de Poble Sec.

El segon, vinculat al projecte de creació d’escoles llibertàries que duem a terme, vol ser un centre de referència quant a materials pedagògics llibertaris. Per tant, a més de ser un centre de consulta, és un centre de divulgació i debat.

Serveis: Biblioteca i consultes sobre documentació dels temes afins.

Biblioteca Lilian Wolfe. Espai Obert
Adreça: c. Violant d’Hongria, 71 1r (Espai Obert) // L1-L5 Pl. Sants // 08014 Barcelona
Horari: a convenir
Contacte: 654238604 // bibliotecallibertariapoblesec@gmail.com

BIOGRAFIA
Lilian Wolfe (1875-1974)


D’esquerra a dreta: Lilian Wolfe, J. H. Keell i Thomas H. Keell (31 d’agost de 1931)

El 22 de desembre de 1875 neix a Londres (Anglaterra) la pacifista i anarcofeminista Lilian Gertrude Woolf, més coneguda com Lilian Wolfe. Havia nascut a la joieria d’Egware Road que regentava son pare, Albert Lewis Woolf, un jueu conservador prou acomodat de Liverpool. Sa mare, Lucy Helen Jones, actriu nascuda a Birmingham, abandonà sa família quan Lilian tenia 13 anys per a fer una gira arreu del món amb una companyia operística. Tingué tres germans i dues germanes, i tots es van educar mitjançant institutrius i després al Royal Polytechnic de Regent Street, actual Universitat de Westminster.


Lilian Wolfe, amb Marie-Louise Berneri a la seva dreta, venen premsa anarquista pels carrers (Londres, 1945).

A partir de 1907, mentre treballava com a telegrafista a l’Oficina General de Correus, milità en la Civil Service Socialist Society (CSSS, Societat Socialista de Servei Civil), que s’integrà en la Pioneer Socialist League (PSL, Lliga Socialista Pionera). Com a feminista, ben aviat es va veure desil·lusionada per la política parlamentària i per el sufragisme, arribant a considerar que el vot femení només era un simple «pal·liatiu», i entrà en 1913 a militar en el moviment anarquista. Va ser una de les fundadores del periòdic llibertari The Voice of Labour, publicat a Londres per l’editorial Freedom entre 1914 i 1916.


Lilian Wolfe davant el monument a Ferdinand Domela Nieuwenhuis (Amsterdam, ca. 1967)
[CIRA-Lausana]

El febrer de 1915 fou una de les signants del «Manifest de la Internacional Anarquista sobre la Guerra». L’abril de 1916, arran de l’aprovació el gener d’aquell any de la Llei del servei militar obligatori (Military Service Act), The Voice of Labour publicà un article animant els lectors a la desobediència civil i a rebutjar la llei passant a la clandestinitat i a amagar-se a les muntanyes escoceses. El 5 de maig de 1916, va ser detinguda, amb son company Thomas H. Keell, en una batuda a les oficines de Freedom realitzada per requisar els 10.000 fulls per repartir que reproduïen l’article. Processats, van ser condemnats, segons la Defence of the Realm Act (Llei de Defensa del Regne), ella a una multa de 25 lliures esterlines o a dos mesos de presó i ell a 100 lliures o tres mesos; ambdós triaren la presó. Ella, però, descobrí a la garjola que estava encinta i com que es tractava d’un embaràs de risc, ja que tenia més de quaranta anys, finalment pagà la multa. En 1917 passà a viure amb Nellie Dick, Fred Dunn i Gaston Marin a la comuna anarquista de Marsh House a Londres; cap al 1920 vivia amb Thomas Keell, son fill i W. C. Owen a Willesden; i, posteriorment, visqué amb Keell a la Colònia Tolstoiana de Whiteway, a Gloucestershire, fins la mort d’aquest en EL 1938.


Lilian Wolfe entre el retrat del seu company Tom Kell i Lucy Parsons al CIRA de Lausana (1967) [CIRA-Lausana]

A Whiteway tingué cura un temps de Richard Blair, el fill de George Orwell, quan aquest va ser ingressat en un sanatori. Quan Vernon Richards creà el periòdic Spain and the World, en suport de la revolució llibertària espanyola, en fou l’administradora. Durant aquests anys viurà amb Richards i sa companya Marie-Louise Berneri a Londres.

En 1970 donà al Centre Internacional de Recerques sobre l’Anarquisme (CIRA) de Lausana (Vaud, Suïssa) la biblioteca de son company Tom Keells. Ja anciana, es dedicava a vendre pels carrers el periòdic Peace News, i fins al 95 anys fou l’administradora de la llibreria de l’editorial Freedom. Lilian Wolfe va morir el 28 d’abril de 1974 a Cheltenham (Sud-oest d’Anglaterra, Anglaterra).

ALTRES BIBLIOTEQUES EN XARXA

Biblioteca Social Mateo Morral Ateneu Llibertari de Sants

Adreça: C. Maria Victòria, 10 // 08014 Barcelona // L1-L5 Plaça de Sants
Horari: dilluns de 19:30 a 21:30h; dimarts i divendres de 18 a 21h; dimecres de 20 a 22’30h; dijous de 18 a 22h i dissabtes de 17 a 20h
Contacte: lateneu@gmail.com // http://www.ateneullibertari.info

Fons documental d’aproximadament 1.000 llibres sobre ciències socials i humanitats així com novel·la de ciencia ficció i novel·la social, 180 revistes, 40 còmics, diverses publicacions estatals i internacionals, fanzines i textos diversos.

Altres serveis: Internet, distribuidora i sala de lectura.

Centre d’Estudis Josep Ester Borràs

Adreça: C. Balç, 4 baixos dreta // 08600 Berga
Tlf: 938 216 747
Horari: divendres de 18 a 20h i dissabtes d’11 a 13h
Contacte: cejeb@cejeb.org // http://www.cejeb.org

Fons documental de més de de 3.000 llibres sobre anarquisme, moviment obrer, pensament, etc. Més de 400 capçaleres de revistes llibertàries i anarcosindicalistes, sobretot des dels anys 70. Audiovisuals (150 videos de ficció i documental de temática social, també enregistrament de xerrades i entrevistes). Documentació d’organitzacions llibertàries de la comarca (CNT exili, CNT, CGT, JJLL, Ateneus, etc.), cd’s punks (2000 aproximadament).

Serveis: sala de lectura i prèstec per les sòcies. Llibreria. Assessoria laboral.

Biblioteca AureaSocial

Adreça: Carrer Sardenya 261-263 entre València i Diagonal, 08013 Barcelona
Horari: obert de dilluns a divendres des de les 11h fins les 21h i alguns dissabtes.

Contacte: biblioteca@aureasocial.org // http://www.aureasocial.org // 935 535 611

Fa poc que hem començat a construir la Biblioteca d’AureaSocial, que estarà especialitzada en salut, educació i moviments socials. És un projecte obert i col·lectiu, per això convidem a totes les persones a participar tant de la constitució del fons de la biblioteca així com de la catalogació de llibres.

Biblioteca Telèfon Roig. Ateneu Rosa de Foc

Adreça: C. Robí 5, cantonada Topazi // 08012 Barcelona// L3 Fontana
Horari: dijous, divendres i dissabte de 19 a 22h
Contacte: telefonroig@gmail.com
Fons documental d’uns 700 volums, 30 fanzines i subscripció a 5 revistes sobre política, historia, anarquisme, marxisme, psicología, antropología.

Biblioteca Social La Hoguera Ateneu Popular Julia Romera

Adreça: Sant Ramon, 51 08922 Gramenet del Besós// L1 Santa Coloma
Contacte: lahoguera@riseup.net

És un projecte col·lectiu, obert a tothom i amb l’intenció de fomentar l’autoformació i debat dins la comunitat. El nostre fons documental compta amb un ampli arxiu d’historia local i seccions de sociologia, historia, anarquisme, teoria crítica.

Biblioteca de l’Oficina Rurbana de Can Masdeu
Adreça: C. Antic Camí de Sant Llàtzer s/n 08035 Can Masdeu // L3 Canye¬lles // Barcelona
Horari: diumenges de 12 a 21h. I alguns divendres al matí.
Contacte: pic@moviments.net // http://www.canmasdeu.net

Fons documental d’aproximadament 1000 llibres especialitzats en agro¬ecología i autogestió, llibres teòrics i pràctics per a noves formes de vida: agricultura, autogestió de la salut, activisme, bricolatge, energies, auto¬construcció i bioconstrucció, vida en comunitat i relacions, consum crític… 100 titols de revista diferents (de les quals 10 les rebem regularment), un petit arxiu de documents no enqua¬dernats i cartoteca. Videoteca en construcció.

Altres serveis: Internet, Finestra al camp (gent que busca casa al camp i cases que busquen gent).

Centre de Documentació La Ciutat Invisible
Adreça: c/Riego, 37 // L1-L5 Pl. Sants // Barcelona
Horari: dilluns de 19:30 a 21h i els dijous de 17h a 21h
Contacte: arxiudelaciutat@gmail.com // http://arxiu.laciutatinvisible.coop

El centre de documentació té per objectiu recollir els materials i continguts que generen els moviments socials de base de la ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, i donar-los difusió per mitjà de projectes editorials, dossiers, audiovisuals o altres pràctiques divulgatives, així com la promoció de la recerca en les temàtiques relacionades amb els moviments socials i polítics i les seves actuacions. L’abast cronològic fonamental del Centre de Documentació és des de l’etapa coneguda com Transició fins l’actualitat.

La documentació de què es disposa son els materials d’anàlisi i resposta dels propis moviments socials, així com altres agents socials (mitjans de comunicació, organismes oficials, etc.). Aquesta documentació, (generalment molt propensa a caure en l’oblit) permet investigar a una gran varietat d’usuaris: des dels estudiants d’institut fins els universitaris, passant pels col·lectius que preparen una campanya o persones a títol individual que estan interessades en un tema en concret.

Biblioteca de la CNT-AIT de Cornellà
Adreça: C/ Florida, 40 // 08940 Cornellà de Llobregat // L5 Gavarra
Horari: de dilluns a divendres de 6 a 9 de la tarda.
Contacte: cntcornella_cnt@nodo50.org // http://www.cnt.es/cornella // tlf: 933 755 853

Fons documental d’uns 2000 llibres, fanzines i revistes.

Biblioteca Popular Josep Pons. Can Batlló
Adreça: C. Constitució, 19 // 08014 Barcelona // L1 Mercat Nou //FGC Màgoria-La Campana Horari: de dilluns a dissabte de 12h a 14h i dilluns a divendres de 17h a 21h
Contacte: bib.canbatllo.joseppons@gmail.com

http://canbatllo.wordpress.com/biblioteca-josep-pons

És un espai autogestionat, d’accés lliure, i tots els serveis son gratuïts. Podem gaudir-la de dues maneres: com a usuaris i com a voluntaris en les diferentes subcomissions. Es diu Josep Pons en honor a un bordetenc lliber¬tari coherent, lluitador insubornable i indomable per què Can Batlló fós pel barri. Tot són donacions, majoritàri¬ament del veïnat de la Bordeta i Sants.

Fons documental d’uns 15.000 llibres de literatura i coneixements per adults i la canalla, exemplars de 30 revistes, còmics, prensa, cd’s i dvd’s.

Altres serveis: préstec d’un mes gratuït i renovable. Reserves per cor¬reu electrònic. Sala de consulta i sala d’estudi. Espai infantil/juvenil. Racó de mares i pares. Reforç escolar (infantil, primària i secundària). Club de Lectura Can Batlló (mensual). Taller de crea¬ció literària . Conferències, tertúlies, exposicions, presentacions d’artistes i obres. La biblioteca està oberta a les iniciatives o propostes de qualsevol ciutadà o ciutadana.


Biblioteca i Arxiu de Moviments Socials. Ateneu Llibertari del Palomar

Adreça: C. Coroleu 82 // 08030 Sant Andreu del Palomar // Fabra i Puig
Horari: tots els dijous de 18h a 21h i són d’accés lliure i gratuït
Contacte:www.ateneullibertaridelpalomar.wordpress.com ateneullibertaridelpalomar@gmail.com

La biblioteca de l’Ateneu Llibertari del Palomar pretén difondre les lluites socials en el seu sentit més ampli i consta de més de 1.000 títols que giren al voltant d’aquesta temàtica. També hi ha un arxiu de moviments socials dividit en una secció de revistes i publicacions, una de fanzines, una de cartells i una de dossiers, octavetes, cartells, etc. L’arxiu, organitzat en unes 70 caixes, també consta d’una secció especialitzada en les lluites de Sant Andreu de Palomar, que recull material des dels anys de la insubmis¬sió fins ara.

La biblioteca i l’arxiu van néixer l’any 1997 al CSO El Palomar i han passat per molts espais fins que van arribar a l’Ateneu el febrer del 2011. Han passat per La Galia CSO, pel Brot, pel CSO La Revoltosa i pel CSO La Gordíssima. En aquest trànsit hem anat recopilant material, principalment amb donacions, també amb algunes compres i també hem recollit material d’altres biblioteques tancades, entre elles la del CSO L’Hamsa. Seguim acceptant donacions i també pretenem autogestionar la compra d’alguns llibres i la còpia d’alguns materials.

Biblioteca del Ateneu Llibertari del Casc Antic

Adreça: C.Fonollar ,13 // Forat de la Vergonya // Barcelona // L4 Jaume I
Horari: de momento, todos los viernes, desde las 17h y hasta la finalización de las actividades del Ateneu.
Contacte: http://cascanticllibertari.org
Lxs desposeídxs perdimos una guerra, hace unas décadas. La represión, el triunfo de la vida privada y la destrucción de los lazos comunes, la loca y continua reestructuración de la economía, son sólo algunas de las formas de hostilidad que usó la contrarrevo¬lución para desarticular un largo ciclo de luchas. Pero uno de los golpes más duros es el habernos despojado de nuestra memoria y de herramientas teóricas que nos sirvan para tejer una crítica radical que nos permita volver a dar golpes certeros, a hilar más fino, a hacernos más fuertes. Creemos que hace falta crear espacios donde sean posibles el debate, la formación y la reflexión colectivas.

Por estas razones, en el Ateneu del Casc Antic hemos decidido abrir una modesta biblioteca. La ficción y la poesía, la historia de todas las luchas sociales, la teoría crítica, la política, la economía y la filosofía, todas son válidas para intentar comprender los mecanismos de la dominación, y así dinamitarla mejor, con más inteligencia.

Además del fondo de biblioteca, tenemos un archivo de diversos materiales gráficos (revistas, libelos, carteles, etc.) publicados en el transcurso de los últimos años al calor de las luchas y las ideas que las han acompañado.

Os invitamos a todas y todos a darse una vuelta, a conocer el fondo, a leer, a coger libros, a colaborar e intercambiar ideas y experiencias.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: